četvrtak, 14. veljače 2013.

SLAPOVI NIAGARE

U kolovozu 2012.godine imala sam priliku posjetiti jedno od najljepših čuda svijeta. Nalazi se na granici SAD-a i Kanade, na rijeci Niagari koja povezuje dva jezera, Erie i Ontario. Radi se o nizu vodopada - Slapovima Niagare, koje ubrajaju među najpoznatije turističke atrakcije. Radi se o tri slapa- kanadski ''Horseshoe Falls'' i američki ''American'' i ''Bridal Veil Falls.'' 
Američki domoroci su ih zvali ''voda koja grmi.'' 






Slapove svake godine posjeti 12 milijuna turista. Najbolji doživljaj slapova ostvari se prilikom vožnje turističkim brodom ''Maid of the Mist.'' Nad slapovima je uvijek prisutna gusta magla i prema njoj je  vožnja dobila ime. Košta 10 dolara. Prije ukrcavanja na brod svi moraju obući kabanice jer se ide skroz blizu slapova. Prizor je doista spektakularan!


Na obalama rijeke Niagare nalaze se gradovi Niagara Falls, NY (SAD) i Niagara Falls, ON (Kanada) koji obiluju hotelima, casinima i brojnim drugim turističkim objektima.  


Kažu da je običaj da se prilikom posjete slapovima zaželi želja. Ja sam zaželila sljedeće... :-)


Ono što mi je bilo posebno zanimljivo jesu spomenici našem geniju Nikoli Tesli s obje strane. S kanadske strane je 2006.godine podignut spomenik Tesli povodom obilježavanja 150 godina njegovog rođenja. Na drugoj strani veliki je spomenik, kojeg je Vlada bivše Jugoslavije poklonila SAD-u 1976.godine. Naime, Tesla je svoj patent uporabe izmjenične struje prodao američkim izumiteljima i na njegovim temeljima je izgrađena prva suvremena hidroelektrana u povijesti, na slapovima Niagare. 


Na youtubu sam pronašla par zanimljivih videa o slapovima. Uživajte!






ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Restoran VINOTEKA, Novi Sad

Kad razmišljam o hrani, uvijek se sjetim jednog prekrasnog restorana u još ljepšem gradu, Novom Sadu. Bila sam tamo prije 3 godine i igrom slučajnosti naletjela na restoran VINOTEKA.







Smješten je u centru grada i prava je meka za sve ljubitelje fine hrane, vrhunskih vina i odlične glazbe. Naime, svakog vikenda organizira se glazbeni program u kojem nastupaju vrhunski novosadski tamburaši.
Ambijent restorana je zaista prekrasno uređen, ali mene osobno je fascinirala hrana. Obožavam kad na tanjuru dobijem ukusnu hranu koja je savršeno aranžirana. 




Na ovom mjestu možete zaista doživjeti Novi Sad u pravom svjetlu.
Toplo preporučam svim gurmanima!

http://www.vinoteka-ns.com/

http://www.youtube.com/watch?v=SO2m6GqTxeM