petak, 15. ožujka 2013.

Slapovi Krke

Područje Nacionalnog parka „Krka“ proteže se uz rijeku Krku koja teče kroz dubok i živopisan kanjon dug 75 km, tvoreći bučne slapove: Bilušića buk, Miljacku, Brljan, Rošnjak, Manojlovački slap, Roški slap i znameniti Skradinski buk (Slapovi Krke – 46 m), koji je najveća sedrena barijera u Europi.
U NP Krka posebno se ističu dva kulturno-povijesna spomenika: Franjevački samostan na otoku Visovcu i Manastir Krka. Visovac je smješten usred proširenja Krke, gdje je zelena voda rastvorila kršku visoravan iznjedrivši harmoničan spoj prirodne i povijesne baštine. Okružen brdovitim miljevačkim platoom i lijepim rupskim poljem, što s mukom težaka ljepotu sjedinjuju u krilu modrine njegova jezera, prkosi olujama povijesnih nedaća kroz stoljeća. Neodoljiva, šarmantna hrid u obilju prirode, koju su redovnici stoljećima marljivim radom pretvorili u otok pun stabala, šarenog cvijeća, voća i povrća, neodoljivo privlači turiste.

U dokumentima se prvi put spominje u 14. stoljeću. Oko 1445. godine franjevci su se nastanili na tom otoku, proširili otok te se bavili znanošću i odgojem, sagradili samostan i crkvu 1576. godine, koja je preuređena u 18. stoljeću.     







 

Više informacija možete pronaći na prekrasno uređenoj web stranici NP. 

http://www.npkrka.hr/#/pocetna/?lang=hr